Nikkie de Jager

Visagiste en Youtube Content Creator

Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, is een van Nederlands bekendste Youtube sterren. Haar video’s over make-up en lifestyle worden wekelijks door miljoenen mensen bekeken. 

Lees meer

Nikkies coming out video als transgender werd door 35 miljoen mensen bekeken. Nikkie voelt zich enorm betrokken bij thema’s die gaan over rechtvaardigheid en kansen voor iedereen. Ze verheft steeds vaker haar stem om thema’s als racisme, gendergelijkheid en vrouwenrechten aan de orde te stellen op haar platform. Als (NV)VN Goodwill Ambassador zal ze zich sterk maken voor SDG5 en SDG10.

Sharon Pieksma

Miss Nederland 2019

Sharon Pieksma werkt intensief voor SDG 12, SDG 13, SDG 14 en SDG 15. Sharon is 25 jaar en geboren in Rotterdam.  Ze heeft meegedaan aan verschillende televisieprogramma’s zoals Sterren Springen, Holland’s Next topmodel, I Can Make You A Super Model en Mensenkennis. 

Lees meer

Na haar deelname aan Holland’s Next topmodel ging haar carrière als model als een speer. Ze heeft in verschillende steden gewerkt zoals in New York, Kaapstad, Miami, Los Angeles, Istanbul, Milan en Parijs.

Omdat Sharon op veel plekken is geweest in de wereld heeft ze een grote passie voor muziek ontwikkeld. Na haar optreden als DJ op het Burning Man Festival in de Verenigde Staten is Sharon ook een internationale DJ geworden en reist ze naar plekken zoals Mexico, Brazillie en Italië en draait ze op de Fashion Weeks van Parijs en New York en verschillende muziekfestivals over de hele wereld.

Sharon heeft van jongs af aan een hele grote liefde voor de natuur en dieren. Hiernaast heeft ze altijd het gevoel gehad dat ze iets terug moet doen voor onze planeet. Door haar reizen heeft ze  veel stranden gezien en daar kwam ze één groot probleem tegen: plastic. Sharon zag het probleem steeds groter worden en ze dacht: ”dit kan zo niet langer”.

Om deze reden heeft Sharon op het platform van Miss Nederland plasticvervuiling aan de kaak gesteld. Ook streed ze tijdens de Miss Universe Verkiezing voor dit thema. Haar inzet werd beloond met veel media-aandacht voor het probleem.

Momenteel is Sharon bezig om als influencer en DJ het probleem nog meer onder het voetlicht te brengen om zo positieve verandering af te dwingen. Zo heeft Sharon verschillende “Beach Clean Ups” georganiseerd. Ook gaat Sharon naar scholen om jonge kinderen informatie te geven over plasticvervuiling en ze organiseert leuke activiteiten zoals plastic opvissen uit kanalen in de buurt! Ook is Sharon ambassadeur voor verschillende organisaties zoals de NVVN, Oceanic Global, Bye Bye Plastic en de Ocean Clean up.

Tanja Jess

Actrice en Presentatrice

De Verenigde Naties vieren in 2020 hun 75-jarige verjaardag. Ze speelt een belangrijke rol als het gaat om mensenrechten, gezondheid van meisjes en vrouwen en de zorg voor iedereen. De VN heeft een hele belangrijke agenda opgezet die in 2030 moet zijn uitgevoerd.

Lees meer

De 17 doelen van die agenda gaan eigenlijk over alles wat in een samenleving goed moet zijn geregeld. Alle landen hebben ervoor getekend en hebben zich verplicht ermee aan de slag te gaan. Dat geldt dus ook voor Nederland. Dus ook Nederland moet actief aan de bak om ervoor te zorgen dat iedereen in ons land gelijke kansen en rechten heeft, en op volledige acceptatie kan rekenen!

Gezondheid van meisjes en vrouwen is voor mij een ontzettend belangrijk thema. Toen ik destijds ambassadeur was voor Cordaid Memisa heb ik in ontwikkelingslanden gezien wat het betekent als je geen toegang hebt tot goede gezondheidszorg. In veel landen lopen zwangere vrouwen enorme risico’s omdat er gewoon geen fatsoenlijke kliniek op een redelijke afstand is; of er is een kliniekje, maar er is geen dokter. Ik heb dat daar een aantal keren enorm mis zien gaan en dat zal me altijd bijblijven.

Ook in Nederland is het verschrikkelijk belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de specifieke gezondheidsproblemen die vrouwen hebben. Voor mij was het schokkend om te horen dat de kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen nog enorm achter loopt omdat onderzoek naar deze ziekten in het verleden alleen gericht was op mannen.  Vrouwen blijken hele andere symptomen te hebben. Maar die symptomen worden dus vaak nog niet op tijd herkend. In 2019, jawel! Dat is o.a. de reden waarom ik tegenwoordig ambassadeur ben voor de Hartstichting.

Een taboeonderwerp waar nog veel te weinig aandacht aan besteed wordt, is de overgang. Ik ken vrouwen die 10 jaar klachten hebben en met een kluitje in het riet worden weggestuurd. Dat moet en kan anders!

Een thema dat me ook enorm raakt, is de intolerantie die nog steeds bestaat rondom de LGBTQ gemeenschap. Er is nog steeds sprake van veel onbegrip en zelfs geweld tegen deze groep. Ook in Nederland. Vooral transgenders worden vaak nog niet geaccepteerd. Het hebben van genderdysforie is al ingewikkeld genoeg. Een tolerante en omarmende omgeving is dan onmisbaar!

Allemaal thema’s waar ik pal voor sta! Als je naar de wereld kijkt, is het duidelijk hoe vreselijk belangrijk het is dat landen samenwerken om overal de rechten van iedereen te waarborgen, heel uitdrukkelijk ook die van meisjes, vrouwen, minderheden en iedereen die een beetje ‘anders’ is.

Glennis Grace

Zangeres

Glennis Grace is een Nederlandse zangeres, bekend van verschillende hits èn haar doorbraak in de VS

Lees meer

Glennis Grace is één van de beste zangeressen van Nederland. Als goodwill ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties zal zij zich inzetten voor gelijke kansen voor alle jongeren, door te strijden tegen armoede en ongelijkheid, en vóór beter onderwijs.

Lavinia Meijer

Harpiste

Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd en een wereldberoemde muzikante.

Lees meer

Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop.

Lavinia geniet wereldwijde faam. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status. Lavinia is tevens ambassadeur van Save a Child’s Heart en betrokken bij het werk van WarChild en de Voedselbanken.

Over haar ambassadeurschap zegt Lavinia:

“Voor volgend jaar waarbij de Verenigde Naties het bestaan van 75 jaar Internationaal Gerechtshof in Den Haag vieren, ben ik betrokken bij de muzikale invulling. De kracht van muziek is van ongekende waarde, het verbindt over grenzen heen. Dit bracht me op het idee om in deze Corona crisistijd een muzikale campagne te starten; Het vredeslied van Charles Grelinger, speciaal geschreven voor de oprichting van het Vredespaleis, wordt gedeeld met alle musici over de hele wereld om er een eigen variatie op te maken. Deze bundeling van variaties op één thema staat symbool voor de verbinding tussen mensen, volkeren, landen en culturen. Kijk voor meer informatie op Instagram @unitedmusic75 en doe mee!

Dit is een van de voorbeelden waarbij ik hoop van betekenis te kunnen zijn om het werk van de Verenigde Naties op een positieve manier uit te kunnen dragen, waarbij  het gigantische netwerk en bezigheden van de VN extra worden belicht. De 17 doelen van de SDGs spreken me allemaal aan; armoede bestrijding, educatie, gelijkwaardigheid, het zijn allemaal levensbehoeftes die noodzakelijk zijn voor verdere ontwikkeling”.

Herman van Veen

Muzikant, Schrijver en Schilder

Herman van Veen is een van Nederlands bekendste artiesten. In de afgelopen decennia heeft hij een grote stempel gedrukt op de Nederlandse muziek-, theater- en schilderkunst.

Lees meer

 

Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma ‘Harlekijn’ (Niemands knecht, niemands baas). Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen tot op de dag van vandaag meer dan honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boekenen zo’n vijfhonderd schilderijen. Voor zowel zijn artistiek werk als zijn inzet voor projecten ten behoeve van vrede, veiligheid en verbondenheid is hij talloze malen onderscheiden. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Herman is vader van vier kinderen en stiefvader van de weeseend Alfred Jodocus Kwak. Grootvader is hij van drie kleinkinderen.

 

 

Brenda Muste

Miss World Nederland 2019

Brenda Muste is in juli 2019 gekroond tot Miss World Nederland. Ze doet een studie Commerciële Economie en begon al vroeg met modellenwerk.

Lees meer

Over haar ambassadeurschap zegt Brenda:

“Mijn persoonlijke missie verhoudt zich tot het creëren van leefbaarheid voor alle mensen. Tijdens mijn recente vrijwilligerswerk in Peru heb ik aandacht gecreëerd voor schoon water en sanitair, voor beter onderwijs en meer toeristisch inkomen om zo honger en armoede te bestrijden. Er is zoveel in deze wereld waar aan gewerkt kan worden voor een beter milieu, levenskwaliteit en economie. One step at a time kunnen we allemaal verandering creëren. Die kracht zit in ons allen en door het verenigen van mensen, organisaties, bedrijven en regeringen kunnen we mondiaal partnerschap bereiken. Binnen Nederland heb ik mij hard gemaakt voor een goed welzijn voor ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en heb ik mij ingezet tegen pesten. Dit is een begin voor het creëren van leefbaarheid voor iedereen. Ik ben ontzettend trots om ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties te zijn rondom de viering van VN 75 en om mij in te zetten voor alle sociale en maatschappelijke kwesties binnen onze samenleving”.

 
 
 

 

Lucien Spee De Castillo Ruiz

Managing director, Amsterdam Gay Pride

Ik ben blij dat de VN sinds 2015 een prominentere rol wil spelen bij het bevorderen van LHBT-emancipatie. In 72 landen staat homoseksualiteit nog in het wetboek van strafrecht en in 6 landen kun je zelfs nog ter dood veroordeeld worden vanwege je geaardheid.

Lees meer

Na het ontbreken in haar millenniumdoelstellingen heeft de VN het verminderen van discriminatie wel opgenomen in de 2030 duurzaamheidsdoelstellingen. Weliswaar niet expliciet maar wel als onderdeel van haar doelstelling tot het verminderen van ongelijkheid, SDG10. Nederland heeft de komende drie jaar weer een zetel in de mensenrechtenraad en ik hoop van harte dat wij in die tijd kunnen zorgen dat er met volle kracht aan gewerkt wordt.

Onze koning verwoorde het mooi in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties: “Het Koninkrijk der Nederlanden is blij dat op steeds meer plaatsen in de wereld de gelijke rechten van homo’s, lesbiennes, transgenders en andere minderheidsgroepen worden benoemd in de wet. Wij hopen dat die ontwikkeling zich voortzet. Maar uiteindelijk is het de praktijk die telt. De strijd tegen openlijke en verborgen discriminatie moet doorgaan op alle continenten.”

Er is wereldwijd nog veel werk aan de winkel, maar ook in Nederland is er nog veel terrein te winnen. Ook hier beleven wij LHBT’s nog regelmatig pijnlijke momenten. Dagelijks vinden er incidenten plaats waarbij wij agressief en beledigend worden behandeld door mensen die de waarde van diversiteit niet lijken te zien en niet willen accepteren dat je in ons land mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Dat doet pijn maar we gaan door en volgend jaar vieren we de 25ste editie van onze Pride tegelijk met de viering van 75 jaar Verenigde Naties.

Lucas Bolsius

Burgemeester Amersfoort

Lucas Bolsius is sinds 31 augustus 2010 burgemeester van Amersfoort. Hiervoor was hij acht jaar wethouder in Rotterdam.

Lees meer

 

Over zijn ambassadeurschap zegt Lucas:

Wij leven in Nederland en andere delen van de wereld nu 75 jaar in vrijheid en vieren dit volop. De VN is 75 jaar geleden opgericht en speelt een belangrijke rol in het bewaken van die vrijheid wereldwijd.

In 1994 heb ik drie maanden gewerkt in een vluchtelingenkamp in het grensgebied van Rwanda met Zaïre. Van dichtbij heb ik gezien hoe belangrijk de rol van bijvoorbeeld Unicef was voor kinderen. De VN kan het verschil maken in een mensenleven. Als jongerenvertegenwoordiger van Nederland bij de VN (1984) zag ik in New York hoe de Veiligheidsraad internationale conflicten besprak. Al deze ervaringen stimuleren mij om nu het belang van de VN uit te dragen.


Hajar Yagkoubi

Jongerenvertegenwoordiger VN

Hajar Yagkoubi (21) is VN Jongerenvertegenwoordiger en studeert International Business Administration. In 2019 sprak ze namens Nederland bij de Verenigde Naties.

Lees meer

Als jongere generatie gaan wij de consequenties van de beslissingen die vandaag de dag worden genomen het langste meemaken. Dit maakt ons een van de grootste stakeholders in de discussies die nu worden gevoerd over Gelijkheid, Vrede, Duurzaamheid en Veiligheid. 

Als VN Jongerenvertegenwoordiger heb afgelopen anderhalf jaar bij de VN mogen rondlopen en spreken en heb ik kunnen zien hoe mooi het is dat de organisatie zich zo hard maakt voor deze thema’s en een betere wereld.
 
Toch hoor ik vaak tijdens gastlessen dat jongeren niet helemaal duidelijk weten wat de VN doet of wat de SDGs zijn. Ik denk dat de VN veel voor ons kan betekenen, maar wij als jongeren ook voor de VN. Daarom is het belangrijk dat we elkaar beter weten te vinden. Ik hoor namelijk ook keer op keer in de gastlessen hier in Nederland hoe geëngageerd jongeren zijn over het hebben van een betere, duurzame, veilige wereld. Als ik bij de VN rondloop kan het soms nog eens ogen als een stoffige organisatie met vooral oudere mensen die er rond lopen. Als we dit kunnen omgooien, de VN aantrekkelijker maken voor jongeren en hen hierin betrekken dan kunnen we samen bergen verzetten!
 

Want wat we vooral niet mogen vergeten is dat we de aarde niet erven van onze voorouders, maar haar lenen van onze kinderen. Laten we die toekomst, de volgende 75 jaar VN, dan samen inrichten.

 
 

 

Elian Yahye

Journalist

Elian Yahye (22) was VN Jongerenvertegenwoordiger  van 2016 tot 2018. Tegenwoordig is hij journalist.

Lees meer

Tijdens zijn mandaat richtte hij zich op thema’s zoals vrede & veiligheid en de rechten van vluchtelingen. Op basis van de gesprekken die hij voerde met jongeren in Nederland en het buitenland merkte hij al snel dat problemen zoals radicalisering en de vluchtelingencrisis niet los te zien zijn van tal van andere thema’s: van onderwijs tot gezondheidszorg.

Dit is waarom de VN en de SDG-agenda volgens hem belangrijk zijn: er is een aanpak nodig om de problemen op te lossen die landsgrenzen overstijgen, en die de meest kwetsbare mensen het hardst raken. Alleen zijn de de SDG’s in Nederland alleen nog vrij onbekend, en ‘VN-taal’ is vaak nog vrij abstract, zeker voor jongeren. Daar moet de komende tijd verandering in gaan komen. Elian is nu actief als freelance journalist en focust zich op jongeren en internationale thema’s. Met het schrijven van verhalen wil hij proberen complexe onderwerpen begrijpelijk te maken, maar ook laten zien hoe jongeren wereldwijd belangrijke oplossingen bieden voor de uitdagingen waar we nu voor staan.

Mert Kumru

Jongerenvertegenwoordiger VN

Mert Kumru is 22 jaar oud en studeert rechten aan de Universiteit van Utrecht. Op dit moment is hij één van de twee huidige Nederlandse VN jongerenvertegenwoordigers Mensenrechten & Veiligheid. 

Lees meer

Deze unieke positie brengt hem in contact met duizenden jongeren in zowel Nederland en over de hele wereld. Het werk van een jongerenvertegenwoordiger is net als de Sustainable Development Goals erg veelzijdig en daardoor ook veelomvattend. Naast het bezoeken van conferenties, paneldiscussies en of andere onderhandelingen is hun kracht vooral direct het gesprek aangaan met hun eigen generatie. Wat speelt er in hun dagelijkse levens en waar willen zij zich voor inzetten? Mert: “Het is heel makkelijk om vanaf de zijlijn toe te kijken en kritiek te geven, maar het is juist de uitdaging om met z’n allen samen te werken om internationale problemen op te lossen. De VN bestaat nu al 75 jaar en voor heel veel mensen is het nog steeds een stoffige plek ver van hun eigen belevingswereld, aan ons als jongerenvertegenwoordigers de taak om dat beeld voor toekomstige generaties te veranderen. Nog te vaak worden wij jonge mensen weggezet als ongeïnteresseerd en of te idealistisch, maar ik geloof dat het slechts een kwestie van tijd is voor dat onze collectieve dromen realiteit zullen worden.”

Jahkini Bisselink

Jongerenvertegenwoordiger VN

Jahkini is 20 jaar oud en studente aan de Universiteit Utrecht en (oud) Jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Lees meer

 

Vanuit haar rol als Jongerenvertegenwoordiger spreekt ze elk jaar duizenden jongeren. Bij al deze consultaties vallen twee dingen op: de meeste jongeren zijn niet bekend met de sustainable development goals van de Verenigde Naties en veel jongeren zijn van mening dat er aan SDGs zoals het doel klimaatactie meer gedaan moet worden.

 

Roy Kramer

Chef-Kok

Roy Kramer is een prijswinnende chef-kok. Op jonge leeftijd maakte hij faam door zijn fantastische gerechten en aandacht voor duurzaamheid en no-waste.

Lees meer

 

Over zijn ambassadeurschap zegt Roy:

Persoonlijk vind ik dat we hedendaags het respect naar eten toe zijn verloren aan de drukte en haast van onze samenleving.

Als kok heb ik meegemaakt hoeveel eten er wordt weggegooid omdat het niet aan de “normen” voldoet. Een groente waar bijvoorbeeld insecten aan hebben geknaagd wordt gezien als vies. Ik zet hier mijn vraagtekens bij.  Als ik zelf iets verbouw of iets uit de natuur pluk dan is het precies hetzelfde. Ik vind dat groente die visueel “perfect” zijn vies zijn. 

Als een insect, een muisje of vogels niet aan die groente willen knagen omdat er chemische troep op zit, waarom zouden wij dat dan wel willen? 

“Wabi-Sabi” : de schoonheid van imperfectie.

Ik kan me ook ergeren aan luiheid, wanneer mensen eten weggooien zodat ze er zelf niets meer aan hoeven te doen.

Zelf koken wij op hoog niveau maar ik heb nog nooit in een keuken gezien dat bijvoorbeeld wagyu vlees of kaviaar zomaar de prullenbak in ging. Waarom wordt er elders in de horeca en thuis dan zoveel goedkopere spullen weggegooid? Wie zijn wij om te bepalen dat iets wat meer geld kost meer respect verdient?

Bij restaurant Silver in Lelystad hebben we een keuken opgezet waar de proberen 0% waste te hebben, denk hier aan bereidingen zoals een jus maken van uienschillen en andere groenteafval, wat we met de luchtcirculatie naar vlees laten smaken, tot het destilleren van kookvocht van biet en dit op smaak maken met klokhuizen van een appel.

En ja, wij koken ook met de dure producten, maar deze krijgen niet meer aandacht dan andere producten omdat ze een ander prijskaartje hebben. Ik geloof dat in het geval van groente, vlees of vis er een organisme voor ons is gestorven, en daar moet je respect voor betonen en het dankbaar zijn.

Alle SDG’s spreken me aan maar ik ben vooral bezig met  de doelen 2,3,12,13,14,15


Leila Prnjavorac

Presentator, Spreker, Vrijheidsambassadeur

Leila Prnjavorac (37) is spreker, dagvoorzitter, presentator en zet zich als Vrijheidsambassadeur in voor jongeren.

Lees meer

 

Leila weet hoe kostbaar vrijheid is en hoe je het zomaar kunt verliezen. 9 jaar was ze toen de oorlog uitbrak in Bosnië-Herzegovina (voormalig Joegoslavië.). Het Servische leger veroverde haar woonplaats Doboj. Bosniërs en Serviërs hadden daar altijd vreedzaam samengewoond. Opeens werd de stad etnisch gezuiverd. Met haar ouders en broertje sloeg ze op de vlucht. Als Bosnisch gezin was hun leven in gevaar. Dankzij de hulp van Servische en Bosnische vrienden kwamen ze uiteindelijk in Nederland terecht. ‘Die oorlog was heel onwerkelijk. Mijn ouders konden niet geloven dat dit in hun land kon gebeuren’.

Nu is Leila een van de Haagse Vrijheidsambassadeurs die jongeren wil betrekken bij de viering van 75 jaar vrijheid en het werk van de Verenigde Naties. ‘De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt steeds ouder. Onze corrigerende generatie! Dat zijn de mensen die uit eigen ervaring kunnen zeggen wanneer het de verkeerde kant op gaat. Het is belangrijk dat we onze en hun verhalen blijven vertellen. Na de Tweede Wereldoorlog zei iedereen: dit nooit meer. Maar in 1995 was er opnieuw een genocide in Europa, in Srebrenica. Hier heeft hopelijk de wereld van geleerd!

Over haar ambassadeurschap zegt Leila:

“Vrijheid is ons meest kostbaarste goed! Het is ontastbaar als de liefde, maar van de allergrootste waarde! Het geeft ons de ruimte onze vleugels uit te slaan en om onszelf en ons mooie land te kunnen dienen! Het is een voorrecht om als gelijkwaardigen met elkaar te kunnen leven. Liefde en vrede zijn onze brug naar al het andere.”


Jan Rotmans

Hoogleraar Transities en Transitiemanagement Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een maatschappelijk gedreven wetenschapper, met ruim 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.

Lees meer

Na zijn promotieonderzoek en zijn werk bij RIVM werd hij in 1997 professor bij de Universiteit van Maastricht (ICIS: International Centre for Integrative Studies). In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities en transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Naast zijn wetenschappelijk werk (lokaal, nationaal en internationaal) wil hij ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Hij wil een weg banen naar een duurzame samenleving. Daarvoor is een ingrijpende omslag, een

transitie, noodzakelijk. Met zijn kennis wil hij graag als het ware de spelregels opstellen van hoe dat moet, zodat daarna creatievelingen uit alle hoeken van de maatschappij daarmee aan de slag kunnen. Of het nou om een duurzaam project, regio, of sector gaat.

Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda opgericht samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in een nieuwe beweging.

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.

Leo Lucassen

Hoogleraar Arbeids- en Migratiegeschiedenis Universiteit Leiden

Leo Lucassen is hoogleraar en directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. In een periode van toenemende sociale en economische ongelijkheid, klimaatproblemen en opkomend racisme ziet hij een nieuwe nadruk op gedeelde fundamentele mensenrechten van cruciaal belang. 

 

Ben Lachab

Maatschappelijk ondernemer

 Ben Lachab is sociaal ondernemer en oprichter van de Participatiekeuken.

Ben Lachhab werkzaam sinds begin 2007 bij een maatschappelijke organisatie met als doel eenzaamheid tegen te gaan en ik ben voor de volle 100% daarvoor gegaan en heb mijzelf weten overbodig te maken waardoor ik de ruimte heb gekregen om een stap verder te kunnen in de ontwikkelingen. Zo ben ik 5 jaar geleden al op eigen initiatief gestart met de mogelijkheden te verkennen hoe ik mijn kracht en energie nog beter in kan zetten om mee te helpen de wereld een stuk mooier en vrediger te maken.

Idee van de participatie keuken was geboren en door de Corona en de actie 100000 maaltijden ben ik met dank aan de vele vrijwilligers en partners het concept verder op de kaart aan het zetten.

De wens is dat de participatie Keuken binnen nu en 5 jaar in heel Nederland actief is en hopelijk over 10 jaar ook over heel de wereld.

Veerkracht in de samenleving dat is mijn droom en samen met u en alle andere mooie mensen op deze wereld gaan we de Veerkracht met de dag in de samenleving versterken.


Missie:

– De Participatie Keuken gelooft dat ieder mens van toegevoegde waarde is. En dat het delen en vermenigvuldigen van deze waarden mensen meer regie geeft over hun eigen leven.De Participatie – – Keuken staat voor het vergroten van de collectieve maatschappelijke veerkracht door mensen actief te laten deelnemen aan lokale initiatieven


Visie:

Binnen 10 jaar is de collectieve maatschappelijke veerkracht verdubbeld doordat er actief deelgenomen wordt aan de (maaltijd) activiteiten en evenementen van/via de Participatie Keuken

Dit doen we aan de hand van drie pijlers:


1. Educatie

2. Stimulatie

3. Participatie